Een veelgebruikte systeem is het koppelen van een 433Mhz zendertje aan de RS232 (compoort) aansluiting van een PC. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Winlirc. Ik heb hiervoor een alternatief gemaakt.

De 433Mhz module wordt op dezelfde manier aangesloten.

Dit werkt alleen met een hardwarematige com poort en niet met een USB-Comport converter.

 

Dit is een versie die een remote control simuleert en is gemaakt voor de Elro afstandbediening.

Download hier

Voor uitleg aansturing klik hier

 

 

 

Dit is een uitgebreide versie van de Elro afstandbediening. Normaal kan je 4 (bij sommige versies 5) apparaten bedienen. Echter, door door andere combinaties te maken van de dipswitchstanden kan je tot 32 verschillende apparaten aansturen.

De dipswitches schakelen volgens de binaire code.

Download hier

Voor uitleg aansturing klik hier

 

Hier een versie waarmee 12 apparaten bestuurt kunnen worden. Hierbij zijn twee verschillende merken door elkaar te gebruiken (Action en Elro ).
In het setup tabblad kan worden aangegeven welk type apparaat en apparaatcode gekoppeld is aan een kanaal.

Ook hierbij is het mogelijk om meerdere apparaten te gebruiken door de dipswitches van de ontvangers te zetten volgens de binaire code.
Download hier

Voor uitleg aansturing klik hier

 

 

Er zijn twee timers beschikbaar die onafhankelijk van elkaar zijn in te stellen. Met de radiobuttons geef je aan welk apparaat aan welke timer gekoppeld moet worden. Indien een apparaat aan een timer gekoppeld is, kan deze niet meer bediend worden via internet of de checkboxes op het main tabblad. In het voorbeeld gaan apparaat 2 en 3 aan tussen 18:00 en 23:00 uur. apparaat 4 gaat aan tussen 20:00 en 8:00. De overige apparaten kunnen gewoon handmatig bediend worden. Bij het opstarten van het programma worden eerst alle apparaten in een nulstand gezet. Op het hoofdvenster is met blauwe vakjes te zien welke apparaten aan een timer gekoppeld zijn. Ook is op het hoofdscherm dmv een rode en een gele ledje te zien welke timer op dat moment actief is.

Zowel de setup instellingen als de gekozen schakelstand worden bewaard op de harddisk van de PC zodat bij een eventuele herstart van de PC de oude ingestelde waarden weer van toepassing zijn. 

 

Internet

De remote control is te bedienen via internet. De lay-out van de pagina is zo klein gemaakt zodat deze ook op een PDA goed te bedienen is. De website draaid op een webserver met PHP ondersteuning. Nadat een of meerdere checkboxes zijn aangevinkt en vervolgens op de knop verzenden gedrukt, wordt de informatie op de server in hetzelfde bestand geschreven waar het programma zijn instellingen bewaard.

Elke seconde leest het programma dit bestand en zal de gekozen apparaten in-, of uitschakelen.

Hiernaast een grafische variant op bovenstaande internet remote bediening.