Dit is een nieuwe versie van mijn domotica systeem. De veranderingen zijn:
- De remote control is vervangen door een microprocessor gestuurde remote zender.
- Het programma kan direct via internet worden bestuurd zonder dat er een webserver voor nodig is.

Ik maak gebruik van de draadloos gestuurde stopcontacten van Elro en de USB kaart van Velleman type P8055 / VM110 (verkrijgbaar bij o.a. Conrad). Voor het aansturen van de remote contactdozen heb ik een schakeling ontworpen rond een microprocessor die de RF codes genereert en is met een I2C-Parrallel omzetter gekoppeld is aan de USB card.

Ik gebruik het systeem als alarminstallatie maar ook als tijdschakelaar om tijdens mijn afwezigheid de verlichting te schakelen en de rolluiken te bedienen. Het systeem is direct door middel van de zelfgeschreven applicatie te bedienen maar ook via internet (smartphone).


    


afb 1

 

De microprocessor is een Atmega328 die ik geprogrammeerd heb in een Arduino uno. De processor genereert de codes die dmv een 433Mhz zendertje verstuurd worden waarop de Elro remote contactdozen reageren.

De processor wordt door de Velleman USB card aangestuurd via twee digitale uitgangen. Hiermee wordt middels een I2C protocol de data naar een PCF8574 gestuurd die gekoppeld is aan de Atmega328.

Op deze wijze fungeert deze schakeling als een remote control.

Het printje (afb 1) waarop de microprocessor zit, bevat tevens de relais voor het aansturen van de rolluiken en de besturing van een GSM bel-unit.

De software om de kaart aan te sturen heb ik gemaakt met Delphi.

Het uitgangspunt hierbij was dat de afstandsbediening zowel locaal als via internet te besturen moest zijn. Het programma heeft een ingebouwde werserver en kan via internet met een webbrowser worden aangestuurd.


afb. 3

 


Afb. 4

 


Afb. 5


afb. 6

 

 

In het tabblad Set-Up heb ik een aantal instelmogelijkheden aangebracht die worden bewaard in een ini-bestand.

Met de radiobuttons kan een of meerdere contactdozen gekoppeld worden aan een timer.
Er zijn 3 timers beschikbaar en worden actief als de checkbox "Niet Thuis" is geselecteert.
Timer 1 is een gewone timer. De geselecteerde stopcontacten zullen inschakelen binnen het ingestelde tijdsframe.

Timer 2 is een timer waaraan ook een LDR gekoppeld is zodat deze timer pas inschakelt wanneer het licht onder een bepaald niveau komt.
Dit is handig omdat in de zomer de huiskamerverlichting later ingeschakeld moet worden dan in de winter. Het moment van uitschakelen blijft gelijk. De stopcontacten zullen ingeschakeld zijn tussen 18:00 en 24:00 (voorbeeld) mits het omgevingslicht onder het ingestelde niveau is.

Timer 3 is een timer die de rolluiken bediend.

In het vakje alarm settings zijn allerlei instellingen te doen voor het alarmsysteem.
Als de aangesloten infrarood bewegingsmelder een beweging detecteert word er een email verstuurd die ik ontvang op mijn PDA en word ik tevens gebeld. Voor het bellen heb ik een GSM alarmunit aangesloten die mijn mobiele nummer beld zodra de infrarood detector een beweging waarneemd. Vervolgens kan ik op mijn PDA via mijn IP-camera mijn huiskamer bekijken.

Omdat er geen terugkoppeling is tussen de draadloze stopcontacten het het bediensysteem weet je nooit zeker of een stopcontact aan of uit staat. Het zou kunnen zijn dat een contactdoos die je hebt ingeschakeld om de een of andere reden weer uit gezet is. Daarom stuur ik iedere 60 minuten nogmaals alle contactdozen aan of uit. Deze tijd is in te stellen bij refreshtime.

Het alarm kan hardwarematig met een schakelaar aan ingang 5 van de VM110 module worden aan en uit geschakeld maar ook softwarematige via de delphi applicatie en via internet.

Naast het aansturen van de draadloze contactdozen zijn er ook nog uitgangen van de P8055 / VM110 waarmee hardwarematig zaken kunnen worden aangestuurd zoals de rolluiken en de alarmsirene.Besturing rolluiken.

Aan de voorgevel van mijn huis zitten twee rolluiken die elektrisch bediend kunnen worden. Hiervoor zit in de rolluik-kast een motor die beide luiken tegelijkertijd bediend.

De oorspronkelijke driestanden draaischakelaar heb ik vervangen door een driestanden tuimelschakelaar gemonteerd in een kunststof behuizing waarin tevens twee relais zijn ondergebracht.

 

De werking is als volgt.

Onderstaand schema geeft de situatie weer waarbij de rolluiken met de hand kunnen worden bediend. Met de drie-standenschakelaar kan de rolluik halverwege worden stilgezet door tijdens het op-, of neergaan de schakelaar in de middenstand te zetten.

Als mijn domoticasysteem in de stand "Niet Thuis" wordt gezet (afb 5) schakelt relais B in de stand "Automatisch".
De driestandenschakelaar C functioneert nu niet meer.
Als aan de voorwaarden wordt voldaan zoals te zien is in afb 6, zal relais A in de stand Up of Down komen waarmee de rolluik wordt bediend.

 

 

Internet

In het Delphi programma is een webserver ge´ntegreerd. Hierin is een webpagina opgesloten die met elke internetbrowser kan worden aangeroepen.afb. 7

 

 

 

Het domoticasysteem fungeert tevens als alarmsysteem. Het systeem is voorzien van een GSM bel-unit die bij allarm een telefoonnummer kan bellen..

Dit is een apparaat met een sim-card en kan bellen als een GSM telefoon. Het wordt geactiveert door een ingang naar nul te schakelen.

Aan de Velleman USB card is een infrarood detector aangesloten. Als in het programma de functie "Alarm" is ingeschakeld, zal het programma via de Velleman card de ingang van de GSM unit activeren waardoor deze een voorgeprogrammeerd telefoonnummer zal bellen.

Ook stuurt het programma een e-mail die ik via mijn smartphone kan ontvangen.


GSM Bel-Unit

 

Aansturen I2C

De mircoprocessor wordt aangestuurd dmv een I2C protocol. Hiervoor is de schakeling voorzien van een PCF8574A.

De uitgangen van de PCA8574 zijn verbonden met de digitale inputs van de microprocessor waarmee bepaald wordt, welke code er verzonden moet worden naar de Elro remote contactdozen.

De processor kan ook Klik-Aan-Klik-uit, Impuls etc contactdozen aansturen.